U bent hier

'Sterren schitteren ...''

Ontdek ons ook via

Sterren schitteren voor iedereen: ook voor kinderen met een beperking en kansarme jongeren

Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare mensen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten. SUPPORTED BY:

(KLIK OP LOGO ONDER)

Onder peterschap van Dirk Frimout  en steun van Prof. Ewine van Dishoeck, Universiteit Leiden. Prof. van Dishoeck wordt vanaf 1januari 2018 voorzitter van de IAU


Met steun van VVS ( Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde) en KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde)

 Scholen voor bijzonder (speciaal) onderwijs en instellingen voor kinderen met een beperking kunnen via sponsoring een prachtige telescoop aankopen voor een symbolisch bedrag. Het gaat om een refractor 80/900 zoals te zien is op de foto. De telescoop wordt geleverd met een eenvoudige zelfbouwmontering.

 Elke geïnteresseerde school of instelling binnen bovenstaande doelgroep uit België, Nederland, Engeland en Duitsland, kan contact opnemen met ons of met een deelnemende sterrenkundige vereniging uit zijn/haar buurt. Deze kan de school of instelling helpen bij het gebruik van de telescoop. De prijs van de complete telescoop (telescoopbuis, zoeker, zenitprisma, twee bijhorende oculairen en zelfbouwmontering) bedraagt amper 100 euro. Zeer uitgebreid educatief pakket inbegrepen.

 Deze bijzondere actie is mogelijk dank zij de firma BRESSER die  de telescoop levert. De Belgische energie leverancier ENGIE ELECTRABEL levert de komende twee jaar (2016-2017) een belangrijke financiële bijdrage, welke ons in staat stelt het hele pakket zeer goedkoop aan te bieden , en wat ons de zekerheid geeft dit ook in de toekomst verder te blijven doen. De sponsoring van een heleboel andere mensen en firma’s die gratis of aan kostprijs materiaal en diensten leveren, maken het project extra waardevol. Wetenschap en techniek promoten bij een groep waar het minder vlot terecht komt is het uiteindelijke doel van het project. Vanaf 2016 richten we ons ook tot kansarmen.

Een aantal telescopen zal ook de handtekening dragen van André Kuipers, prof. Cornelis de Jager, Govert Schilling, Helga van Leur en Bruno Ernst voor Nederland, Dirk Frimout,Frank De Winne, Herman Henderickx , Frank Deboosere, Sabine Hagedoren en Jill Peeters voor België en Ranga Yogeshwar en Alexander Gerst voor Duitsland. Het project gaat door in samenwerking met de VVS voor Vlaanderen,alle Vlaamse Volkssterrenwachten, KNVWS voor Nederland, ESERO Belgium, Planetarium Brussel, ESA en Euro Space Society.

Een kort filmpje waar het project wordt voorgesteld bij 'IEDEREEN BEROEMD':(klik hier)

VIJF MINUTEN DUREND FILMPJE VAN FOCUS TV (klikken op het plaatje)

HEEL handige site boordevol met sterrenkundig apps. Erg handig voor de begeleiding. Op http://www.sterrenkundeapps.nl

En een heel handige waarneemgids voor beginners. (Klik op het plaatje onder)

 

Het heelal-ontdek de ruimte- met André Kuipers; de hele serie ! (klik)

 

Info over het project bij de projectleiders Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten : kijkerbouw@ugent.be

Steun dit goede doel!

Zoals u op deze pagina kan zien, hebben we voor dit project al enkele sponsors. Ook u kan dit mooie initiatief steunen door een gift over te maken op IBAN BE85 7360 1280 7906, bic code KREDBEBB t.n.v. Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent (B). Anonieme giften zijn ook welkom in deze bus.

Uw gift biedt ons de mogelijkheid om verschillende jaren een project vorm te geven waarbij we een dure telescoop met een totaalpakket aan accessoires kunnen aanbieden voor een symbolische 100 euro.

Met uw gift geeft u kinderen met een handicap of leerproblemen in een tehuis de mogelijkheid hun eigen telescoop (voor het tehuis) te bouwen, waarbij ze geholpen worden door een sterrenkundige vereniging of een volkssterrenwacht uit de omgeving.

Bent u aangesloten bij een astronomische vereniging of een publiekssterrenwacht, dan kan u zich bij ons melden.

Met vriendelijke groeten,

Jean Pierre Grootaerd   - Harrie Rutten

                      

meer info : www.sterrenschitterenvooriedereen.be

PROJECT IN DUITSLAND ; Walter Hohman Sternwarte (klik)

PROJECT IN ENGELAND : Patrick Poitevin (klik)

PROJECT ism UNIVERSITEIT LEIDEN: UNAWE (klik)

ALLE VERTALINGEN: KLIK HIER

 

 

Copyright ©1996 - 2013 V.S.R.U.G. vzw. Alle rechten voorbehouden
Dit project wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap
©2013 - Developped by vandecaveyeflorence.be