16/11/2019 Vijfde Spectroscopiedag op Sterrenwacht Tivoli Oudenbosch

 

                        Vijfde spectroscopiedag der Lage Landen op Sterrenwacht Tivoli 16/11/2019

 
Datum voor de vijfde spectroscopiedag werd vastgelegd op ZATERDAG 16 NOVEMBER 2019 op Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. Zelfde locatie als gewoonlijk dus.

Van 10 tot 17 uur.Onthaal vanaf 9u
INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname 20 euro. Maar hiervoor heb je  koffie of thee bij aankomst, en een lichte lunch op de middag met koffie of thee. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van 20 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en 'Spectroscopiedag 2019'
OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 55 personen.

Het wordt een dag waar twee 'disciplines' worden belicht : astronomische spectroscopie én radio astronomie.
De eerste sprekers liggen al vast;
-Prof. Dr. Henk Koppelaar met:
Onnauwkeurigheid van Spectraal-analyse, die optreedt bij niet- of matig-periodieke verschijnselen, kan verbetert worden. Een praatje over twee onderwerpen :
A. de onderliggende oorzaak door de meest voorkomende niet-periodieke golven: solitons.
B. aangepaste/verbeterde spectraal-analyse door de onderliggende veronderstelling los te laten dat een te analyseren signaal periodiek is.

- Dr. Ralph Snel (TNO):
Strooilicht in spectrometers.
Een van de beperkende factoren in de meest geavanceerde spectrometers is strooilicht, licht dat op de verkeerde plek op de detector van de spectrometer terecht komt. Hierdoor ontstaat contrastverlies in het spectrum, of ontstaan er juist spectrale structuren in de meting die er niet horen te zitten. Voor spectrometrie met hoge radiometrische nauwkeurigheid moet het strooilicht van de spectrometer goed bekend zijn, en bovendien goed gecorrigeerd kunnen worden. Deze presentatie belicht enkele eenvoudige en state-of-the-art technieken voor het bepalen van en corrigeren voor strooilicht in spectrometers.

- Frans de Jong van (CAMRAS-VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) met volgende onderwerpen:
1. Dwingeloo radiotelescoop, nadruk op Doppler techniek en melkweg waarneming.
(gedetailleerd hoe men omgaat met de doppler techniek (= radio spectrografisch) en daarmee de spiraal armen ontdekt maar ook een 'Dark matter' vraagstuk geeft)
2. Waarnemen van het Andromeda stelsel (M31) met de Dwingeloo radiotelescoop.
(een gedetailleerde Doppler oefening om een extra-galactisch stelsel te meten)

* Mensen die graag een lezing houden; suggesties welkom! Aan het programma wordt uiteraard nog volop gewerkt!
* de verwachting is ook dat er wat nieuws te vertellen valt over zelfbouw.
Presentaties editie 2016 en 2017
Presentaties editie 2018