Kijkerbouw

Kijkerbouw organiseert jaarlijks één of meerdere infodagen/studiedagen waaraan iedereen die dit wil kan deelnemen. Waaronder in het verleden dagen zoals ATM dag 2014, opticadagen, spectroscopiedagen, uitstappen, amateur-astronomiedag

Eersvolgende uitstap:

 

Louwman Museum Den Haag: auto's en Historic Telescopes op 11 JUNI 2022 (zie filmpje onder)

 

https://youtu.be/1_HLyJpMMyM

 

Zesde spectroscopiedag

Editie 2023 - 2024 ( datum nog te bepalen)
Programma onder voorbehoud

  • Ernst Pollmann: " Spectroscopy portrait of the eclipse event 2017-2019 of VV Cep".
  • Hugo Van den Broeck: Ervaring die de mensen van werkgroep spectroscopie VSRUG (Erik, Hugo VE, Guy en Hugo VdB) opgedaan hebben op UGent als Beta tester van het reductie programma "Demetra voor eShel" van de firma Shelyak.

  • Mario Clemmens: Vorderingen gebruik LISA op AstroLab Iris

  • Ralph Snel: DOAS, differential optical absorption spectroscopy, is een methode waarmee je uiterst gevoelig bent voor specifieke spectrale structuren en heel zwakke signalen uit een spectrum kan halen, zolang je weet waar je naar moet zoeken. De methode wordt gebruikt in aardobservatie vanuit de ruimte en kan sporengassen zoals ozon (O3), stikstof dioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2) detecteren. Ook vanaf de grond wordt deze methode toegepast om de luchtkwaliteit te meten, en de techniek werkt zelfs als het bewolkt is.

  • Rien Dijkstra: infraroodspectroscopie van stof en gas rondom sterren

  • Edwin De Ceuninck: Demonstratie werking van het zelfbouw experimentele prototype spectroscoop guidance section

  • Nicolas de Hilster: "Volgen zonder reflective slit"Als we een spectroscoop met een glasvezelkabel willen koppelen aan een kijker, maar geen reflective slit willen gebruiken, hoe krijg je de ster dan met eenvoudige middelen op de glasvezel? Demonstratie van een oplossing met een flip-mirror.

ATM dag UGent 2014

Louwman Museum

spectroscopiedag 2018

Copyright 2020 - VSRUG A. Pien VZW
SOCIAL MEDIA
V.S.R.U.G.vzw, zetel: Rozier 44, 9000 Gent, BE0 440 790 962, RPR Gent, afdeling Gent, e-mail: info@armandpien.be, website: www.armandpien.be